Подуване на корема след хранене – на вас случвало ли ви се е? Най-вероятно всеки от вас се е сблъсквал с това състояние поне веднъж. Обаче дали това е нормален процес или подсказва за наличен проблем? Обикновено усещането за подут корем е субективно. Тук и двата варианта са напълно възможни и е важно да знаете кой точно се отнася до вас, за да изключите другия.
Подуването след хранене е не само физически неудобно, но и източник на смущение и дискомфорт. В следващите редове на тази статия ние от Ansa.bg ще разгледаме причините за подуване на корема след хранене и ще ви споделим няколко полезни съвети за предотвратяването му.
Защо коремът се подува след хранене?
Първо нека уточним какво е подуване – усещане за пълнота и стягане на корема, често придружено от видимо уголемен корем. Възможно е да бъде придружено от усещане за тежест, газове и умора. Случайното подуване на корема след хранене е нормално и обикновено безвредно – възможно е да се дължи на лекарства, задържане на вода и други фактори. Докато честото или хронично подуване може да е показателно за основен проблем.
Ето няколко храни, които водят до подуване на корема след хранене:
- Храни, съдържащи фибри – Храните богати на фибри са питателни, но въпреки това е възможно да причинят подуване на корема. Фибрите са несмилаемата част от въглехидратите. Възможно е да абсорбират вода и да причинят подуване на корема, когато попаднат в дебелото черво. Ако твърде бързо сте включили тези храни в диетата си, особено без да сте свикнали с тях, е възможно да получите подуване и газове. Приемането на достатъчно течности помага за преместването на фибри в храносмилателния тракт и за увеличаване на редовността на червата.
- Въглехидрати с къса верига – Ако сте с хранителна чувствителност, непоносимост или стомашно-чревни проблеми, е възможно да сте по-чувствителни към храни, съдържащи определи въглехидрати. Въглехидратите с къса верига или FODMAP – ферментируеми, олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли, могат да причинят подуване на корема. Тези храни изтеглят водата в червата, бързо ферментират бактериите им и се абсорбират слабо.
- Храни с високо съдържание на мазнини – Те също могат да причинят подуване на корема след хранене, защото се усвояват бавно. Разбира се, по-бавното храносмилане не е непременно лошо, защото увеличава усещането за ситост, но същевременно е възможно да причини подуване, тъй като храната остава в червата за по-дълго време.
- Храни с високо съдържание на натрий – Тези храни също могат да увеличат подуването на корема, тъй като натрият ви кара да задържате вода. Добра практика е да си направите тест за задържане на вода.
Храни, които трябва да се избягват
Съдържанието на храните, изброени в списъка – трансмазнини, глутен, много калории или пък нулеви калории, много сол, могат до доведат до задържане на вода, наддаване на тегло и други следствия. Като подуването на корема също е възможно да е свързано с тези процеси. Препоръчително е да избягвате консумацията на тези храни, доколкото е възможно:
- Кръстоцветни зеленчуци (броколи, зеле, карфиол, къдраво зеле)
- Боб, грах
- Млечни продукти (прясно мляко, кисело мляко и сирене)
- Трици, пшеница и храни с високо съдържание на FODMAP (за тези с чувствителност към тях)
- Газирани напитки
- Бонбони, дъвки
- Храни с високо съдържание на мазнини, пържени храни
- Захарни алкохолни (сорбитол, манитол, ксилитол)
- Храни с високо съдържание на натрий (преработено месо, замразени готови ястия, леки закуски)
Здравословни състояния, които причиняват подуване на корема
Освен диетичните фактори, е възможно някои основни здравословни състояния да допринесат за хроничното подуване на корема, а именно:
- Синдром на раздразнените черва (IBS) – Това е често срещано стомашно-чревно разстройство, при което е характерно наличието на коремна болка и подуване, както и промени в навиците на червата.
- Възпалително заболяване на червата (IBD) – Състояние като болестта на Крон и улцерозен колит могат да доведат до хронично възпаление и подуване на червата.
- Цьолиакия – Това е автоимунно заболяване, което се предизвиква от консумацията на глутен и причинява храносмилателни симптоми като подуване на корема. Консумацията на глутен трябва да е изключена на 100%.
Подуване на корема след хранене: Хранителни навици
Начинът на хранене също е от изключително значение за предотвратяване на подуването на корема, колкото и самите храни, които консумирате. Бързото хранене и пропускането на хранения довеждат до по-голям прием на храна наведнъж, което затруднява храносмилането и увеличава риска от подуване.
По-малките и редовни хранения, съчетани с добро дъвчене и спокойна среда, помагат за намаляване на подуването. Храните от списъка, които споменаваме – богати на фибри, броколи и сурови зеленчуци, предизвикват подуване, ако се консумират в големи количества. Важно е също да се внимава с навици като дъвчене на дъвка и пиенето със сламка, които водят до поглъщане на въздух и допълнителен дискомфорт.
Подуване на корема след хранене | 10 съвета за справяне със състоянието
За описаните дотук причини, решението се крие в самия проблем. След като вече сте наясно какво причинява подуването, можете да вземете нужните мерки, за да го избегнете и облекчите. Все пак, ще добавим още няколко бързи съвета, които ще са ви полезни за справяне със състоянието:
1. Вземете мерки срещу констипацията
Това състояние често е причина или съпътстващо състояние, което утежнява подуването и тежестта в корема.
2. Контролирайте стреса
Стресът е един от основните виновници за високите нива на кортизол в организма, а той не се отразява добре на тялото.
3. Избягвайте полуфабрикатите и преработените храни
Това е една от първите мерки, която трябва да вземеш в борбата с подутия корем.
4. Информирайте се добре за диуретиците
Както стана ясно, подуването често е възможно да се дължи на задържана вода. А един от най-лесните варианти за справяне с отоците са диуретиците, като например Daily Greens, който съдържа натурални съставки, подпомагащи детоксикацията и баланса на течностите в организма.
5. Спазвайте редовен хранителен режим
Пропускането на хранения довежда до преяждане и по-трудно усвояване на храната.
6. Пийте достатъчно вода
Това ще подпомогне движението на храната в храносмилателния тракт и ще намали задържането на газове.
7. Добавете пробиотици към диетата си
Те подпомагат банаса на чревната флора и облекчават дискомфорта.
8. Осигурете си движение след хранене
Леките разходки подпомагат храносмилането и намаляват риска от задържане на газове.
9. Внимавайте с консумацията на млечни продукти
Ако имате непоносимост към лактоза, млякото и млечните храни причиняват подуване и храносмилателен дискомфорт.
10. Намалете приема на сол
Както вече споменахме, твърде голямото количество натрий в храната води до задържане на вода и допринася за подуването на корема.
Важно! Ако подуването на корема е често и продължително, препоръчително е да се консултирате със специалист, за да изключите възможни здравословни проблеми.
Съветите, които споделихме с вас, са нашата препоръка. Задължително е да се консултирате с медицинско лице преди да приложите някой от тях, за да сте сигурни, че здравето ви е в безопасност.
Надяваме се тази статия да ви е била полезна и да сте придобили по-ясна представа относно това какво причинява подуването на корема след хранене и какви мерки да предприемете, за да облекчите дискомфорта. Не забравяйте, че грижата за вашето здраве продължава и докато спите – а за целта можете да се възползвате от нашата добавка за сън – Red Routine
Разгледайте още полезна информация в блога на Ansa:
Как един женски бранд преобрази грижата за чревното здраве?
Скритият ти враг в отслабването
Забранени храни при болки в ставите | Кои 10 изострят болките?